top of page
  • תמונת הסופר/תרו"ח יניב גופדה

חובת הדיווח לרשויות המס בארצות הברית

כל אזרחי ארה"ב, כולל אלה החיים מחוצה לה, חייבים בדיווח שנתי לרשויות המס האמריקאיות. בעלי אזרחות אמריקאית וגרין קארד נהנים מיתרונות רבים וזכויות נחשקות, אך נלוות לכך גם חובות כמו חובת הדיווח לרשויות המס בארה"ב. בדומה למדינות אחרות ברחבי העולם, מערכת המס האמריקאית היא בעלת בסיס פרסונלי, אך להבדיל מרוב המדינות – הבסיס הפרסונלי מושתת על יסודה של אזרחות ולא תושבות. המשמעות היא כי בעלי אזרחות אמריקאית, אף אם אינם תושבי ארה"ב, חייבים לדווח על הכנסותיהם ונכסיהם אפילו אם מעולם לא דרכו על אדמת ארה"ב וגם אם מרכז חייהם במדינה אחרת.

בשלהי 2019 צצו ידיעות על רצונו של הזמר עומר אדם לוותר על האזרחות האמריקאית שלו בגלל שיקולי מס. פרסומים אלה הפתיעו רבים שלא היו מודעים לחובת הדיווח הנרחבת לרשויות המס בארה"ב. ישראלים רבים המתגוררים בארץ ומחזיקים באזרחות אמריקאית לא מכירים את חובת הדיווח השנתית, ולכן הם עלולים להיחשב כמי שמבצעים עבירות מס בארה"ב מבלי שהם כלל מודעים לכך. חשוב לדעת שאי-דיווח הוא עבירה על החוק שיכולה לגרור סנקציות כלכליות וקנסות גבוהים.


מי חייב בדיווח ומה צריך להגיש? אזרחי ארה"ב ובעלי גרין קארד חייבים בדיווח על הכנסותיהם לרשויות המס האמריקאיות באמצעות הגשת דו"חות מס מדי שנה, גם אם ההכנסות התקבלו מחוץ לארה"ב וגם אם הם לא גרים או מעולם לא גרו בה. שתי חובות דיווח חלות בכל שנת מס:

  1. דיווח על הכנסות ל-IRS מסוג Individual Tax Return.

  2. דיווח למשרד האוצר האמריקאי על קיומם של חשבונות זרים, ללא קשר אם חשבונות אלה מפיקים הכנסה. דיווח זה מוכר גם בשם FBAR, קיצור של Foreign Bank Account Report.

בנוסף לאזרחים ולמחזיקי גרין קארד, גם זרים המבצעים השקעות בארה"ב לרוב חייבים בדיווח לרשויות המס בארה"ב על ההכנסות הנובעות מההשקעה.


אי-עמידה בדרישות הדיווח עלולה לגרור קנסות כספיים משמעותיים ואפילו הליכים פליליים במקרים מסוימים. חובת הדיווח לרשויות האמריקאיות היא שנתית ומועדי ההגשה של דוחות המס האמריקאים משתנים בהתאם לסוג הדיווח. על אף שאזרחים אמריקאים החיים מחוץ לארה"ב חייבים בהגשת דו"ח, במקרים רבים לא תהיה חבות מס בפועל כאשר ההכנסה מושגת מחוץ לתחומי ארה"ב.


חושבים להתחמק מדיווח? חשבו שוב. חובת הדיווח לרשויות המס אינה חדשה, אך בשנים האחרונות האכיפה התגברה, וכדי למנוע התחמקות מתשלום מס באמצעות חשבונות פיננסיים המנוהלים מחוץ לגבולות ארה"ב, נחקק בקונגרס האמריקאי חוק ה-Foreign Account Tax Compliance Act, או בקיצור: FATCA. החוק מחייב כל מוסד פיננסי מחוץ לארה"ב, דוגמת בנקים, חברות ביטוח וקרנות פנסיה, לבצע בדיקה האם בעלי החשבונות הם אזרחים אמריקאים או תושבי ארה"ב לצורכי מס. בשנת 2014 ממשלת ישראל חתמה על הסכם שיתוף פעולה ויישום החוק עם ממשלת ארה"ב, ולכן גם אם אתם אזרחי ארה"ב ולא תדווחו על חשבונותיכם מיוזמתכם – אותם מוסדות כבר ידאגו להעביר את הדיווח על החזקת החשבון לרשויות המס בארה"ב. במסגרת אותו שיתוף פעולה, במצב של אי-דיווח יכול המוסד הפיננסי להטיל סנקציות על בעלי החשבון שאינם משתפים פעולה, כגון הקפאת החשבון ומתן קנסות.

תחת חוק ה-FATCA נכללים חשבונות בנק וחשבונות ברוקר (השקעות ומסחר בניירות ערך ובמכשירים פיננסיים) בישראל ובמדינות אחרות מחוץ לארה"ב, קופות גמל, ביטוחי מנהלים, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות, ביטוחי חיים עם מרכיב חיסכון ועוד. כאמור, החובה היא על דיווח בלבד – מעין הצהרת הון – ואין בהכרח מיסוי על חשבונות אלה כל עוד לא הופקה הכנסה.


ואם כן חייבים במס, אז משלמים פעמיים (בישראל ובארה"ב)?

לרוב, לא. בין ישראל וארה"ב קיימת אמנה למניעת כפל מס, כך שברוב המקרים לא יהיה תשלום כפול.


מתי כן עלול להיות כפל מס?

למשל, עצמאים בישראל המחזיקים באזרחות אמריקאית חייבים בתשלום "מס עצמאים" לרשויות בארה"ב בשיעור של כ-15% מרווחיהם (Self-employment tax). מס זה הוא למעשה המקביל לדמי ביטוח לאומי ומס בריאות המשולמים בישראל. בעוד שיש בין המדינות אמנה למניעת כפל מס הכנסה, אין אמנה לביטחון סוציאלי המסדירה את נושאי מניעת כפל תשלום דמי ביטוח ולכן המשמעות היא שיהיה תשלום כפול של תשלומים סוציאליים אלה – גם בארה"ב וגם בישראל, ללא יכולת קיזוז. על מנת לראות את רשימת המדינות איתן חתומה ישראל על אמנה לביטחון סוציאלי, לחצו כאן.


בנוסף, ישנם מקרים בהם החוק בישראל פוטר ממס הכנסות מסוימות בעוד שבארה"ב אין פטור להכנסות אלה, כמו למשל במקרה של הפקדות מעביד לקרן השתלמות ומשיכת הרווחים בפטור ממס בישראל.


מה חשוב לאזרחים אמריקאים החיים מחוץ לארה"ב לקחת בחשבון?

ראשית, חשוב לזכור את עצם קיומה של האזרחות האמריקאית. בכל מהלך פיננסי, גם אם נראה טריוויאלי ביותר, כמו למשל פתיחת תיק עצמאי או תיק ניירות ערך בבנק, תמיד צריך לבדוק האם ישנן השלכות מס בארה"ב. פעמים רבות התשובה לכך תהיה חיובית ותכנון מוקדם עשוי למנוע טעויות יקרות.


כמו כן, אין טעם לחשוש מעצם הדיווח – במקרים רבים שיעור המס ליחידים בישראל גבוה מזה שבארה"ב, ולמעט תשלומים ספציפיים כמו ה-Self-employment tax שהוזכר לעיל (אשר טומן בחובו הטבות סוציאליות בארה"ב), לא תמיד יהיה כפל מס. לעניין זה חשוב להיעזר באיש מקצוע שיבחן עבורכם את אפשרויות הדיווח השונות ויציג את חישוב המס המיטבי לכם.


לסיום, פעמים רבות נתקלים במחזיקי אזרחות אמריקאים שלא קיימו את חובת הדיווח לרשויות בארה"ב וכעת רוצים "ליישר קו" ולוודא שלא מרחף מעליהם סיכון פלילי. רשויות המס בארה"ב מודעות לכך שאזרחים אמריקאים רבים, ובעיקר אלה המתגוררים מחוץ לארה"ב, לא תמיד מודעים לחובה המוטלת עליהם להגיש דו"חות מס ו- FBAR. לכן, הממשל האמריקאי מאפשר למי שלא הסדירו את מעמד המס שלהם לעשות זאת במסגרת הליך של גילוי מרצון, אשר מונע ואף מבטל קנסות בגין הגשה באיחור או תשלום מס באיחור. הליך זה נקרא Streamlined Foreign Offshore Procedure והוא מתאפשר בכפוף לקריטריונים מיוחדים וביניהם שהיעדר הדיווח נעשה בתום לב ולא מתוך רצון להעלים מס, וכן רק בתנאי שאותו אזרח אינו תחת בבדיקה או חקירה של רשויות המס בארה"ב. חשוב לציין כי נכון לעכשיו ההקלות עדיין בתוקף, אך הרשויות האמריקאיות יכולות להפסיקן בכל עת וללא מתן הודעה מוקדמת.

 

המאמר נכתב בשיתוף עם רו"ח נועה פריווה פרייס. נועה מתגוררת בארה"ב ומוסמכת מטעם רשות המסים הפדרלית בארה"ב (ה-IRS) לייצוג נישומים והגשת דו"חות מס בארה"ב (Enrolled Agent). משרדינו עובדים יחד על מנת לסייע למי שצריך למלא אחר דרישות הדיווח בישראל ובארה"ב.

Коментарі


bottom of page