הרבה פעמים רואים את המושג הזה רץ ברשת – אבל מה הוא בעצם אומר?
כשמוכרים נכס בישראל, משלמים מס על הרווח שנוצר במכירה. הרווח הוא לרוב מחיר המכירה פחות סכומים הקשורים לעלות הרכישה של אותו נכס. כשהנכס הנמכר הוא נדל"ן (דירת מגורים, קרקע, חנות...) הרווח נקרא "שבח", או יותר במדויק "שבח מקרקעין", ועל חלקו מוטל מס.
החל משנת 2014 המס שמוטל על השבח הוא 25% בדומה להשקעות בניירות ערך, אבל לא תמיד זהו הסכום הסופי לתשלום, שיכול להיות נמוך יותר. כמו כן, יש מצבים בהם המס שמוטל הוא גבוה במיוחד ויכול להגיע לאחוז מקסימלי של 47% – ולמרות שיוצא שובר לתשלום על הסכום הזה, יש מה לעשות על מנת להפחית אותו.
מתי סביר להניח שמגיע לכם החזר מס שבח? אם גיל המוכרים מעל 60 הסבירות היא די ודאית. גם תושבים צעירים יותר זכאים להחזרים, לדוגמה אם הנכס הוחזק על ידי בני זוג במשותף אפשר לפצל את השבח בין שניהם ולהקטין את המס. כמו כן ניתן לנצל זיכויים שלא נלקחו בחשבון, לקזז הפסדים ממגוון מקורות, לפרוס את השבח על פני כמה שנים אחורה תוך בחינת הכנסות נוספות בשנת המכירה ובשנים שקדמו לה, ועוד... לעיתים אפשר גם להחיל חישוב מס שונה לחלוטין כאשר הנכס הנמכר נחשב "היסטורי" (נרכש עד 1960) או לנצל הנחות שלא נדרשו בעת הדיווח על העסקה.
לא רק בעת מכירה משלמים מס. כשרוכשים נדל"ן משלמים מס רכישה, ויש לא מעט הקלות שמתפספסות ויכולות לחסוך סכומים משמעותיים. לדוגמה: עבור זוג נשוי שלאחד מבני הזוג דירת מגורים מלפני הנישואים, אפשר להחיל עבור בן הזוג השני מס רכישה מופחת (בהתקיים קריטריונים מסוימים). הקלות נוספות ניתנות גם בהעברת נכסים בין קרובים, למי שעונה להגדרת "נכה", לעולה חדש, למי שקיבל היתר לבניית דירת מגורים לאחר הרכישה ועוד.
בסוף חודש יולי 2020 בוטלה הוראת השעה שמטילה מס רכישה שמתחיל ב-8% עבור רוכשי דירות מגורים שעבורם זוהי לא דירה יחידה (רוכשי "דירות השקעה") – עם זאת, חשוב להדגיש כי השינוי לא חל רטרוספקטיבית, אלא אך ורק על עסקאות שיום הרכישה שלהן נקבע ל-29 ביולי 2020 ואילך.
משרדי מתמחה במיסוי מקרקעין, אני מזמין אתכם ליצור קשר ולבדוק את האפשרות להחזר מס שבח ומס רכישה.
לחצו כאן לקריאת כתבת דה מרקר בהשתתפות משרדי בנושא מיסוי מקרקעין (אוקטובר 2020).